Köksmontering

Matnyttiga tips inför en köksmontering

Ska du skaffa ett nytt kök? Här bjuder vi på några tips inför en köksmontering.

Börja med att välja grundupplägget för köket. Här finns några klassiska grundlösningar:

  • Envägsköket kallas det när köket går längs en enda vägg.
  • Korridoren är när kökets två långsidor ligger mittemot varandra.
  • En annan populär variant är L-formen, ett kök med ett vinkelrätt hörn. Dubbelt L utgår från detta, men har ett extra L i form av en köks-ö eller längs det motsatta hörnet.
  • U-format kök. Täcker tre väggar och formar ett U.

kökslåda

Våra experter kan ge tips och råd

Sedan är det dags att titta på köksluckor, övrig inredning och de så centrala vitvarorna. Vill du själv välja ut vilken sorts inredning du ska ha så rekommenderar vi att du besöker såväl större byggvaruhus som mindre köksspecialister. Där kan du få tips och råd om hur man sätter ihop en köksinredning. Genom att prata med våra experter kan du också få en hel del tips.

Lampor och övrig ljussättning är också viktigt att ha med i planeringen på ett tidigt skede. Detta går visserligen att korrigera i ett senare läge – i alla fall i viss mån – men det är bra att ha en tydlig vision redan från start. Låt en av våra elektriker dra alla kablar från start så slipper du krångla med förlängningssladdar, kablar och annat.

Nya köksfönster kan betala sig

Ett annat sätt att skapa en bra ljusmässig upplevelse i köket är rejäla köksfönster – ett sätt att få in naturligt ljus. Nya köksfönster ställer en del krav men är en de effektivaste åtgärderna när det handlar om värdehöjning på en bostad.

Ett bra tips som många tar fasta på  är att satsa extra krut på arbetsbänken. Denna del av köket har du daglig kontakt med och den kommer att fungera som fokusyta. Viktig att den är estetiskt tilltalande och i din smak, annars blir den lätt en död yta som drar ner det totala intrycket av köket.

Litet kök – så här gör du

Har de bara en mindre köksyta att arbeta med? Här har du några tips som hjälper dig att få till ett litet men snyggt kök. Klä vitvaror med samma panel som köksluckorna, då kommer det lilla köket att ge ett mindre rörigt och mer enhetligt intryck. Ljusa färger och öppna förvaringslösningar är nästan alltid bra för mindre köksytor, det skapar rymd och luftighet. Utdragbara skåp och hyllor fungerar också mycket bra i ett mindre kök; enklare förvaring och mer plats.

Inget för hemmafixaren

Kan man utföra en köksmontering på egen hand? Vi avråder bestämt från detta. Få lekmän har de rätta kunskaperna och erfarenhet inom de många områden som omfattas av en köksrenovering. Snickare, rörmokare, elektriker, kakelsättare är bara några av de yrkesgrupper som behövs när man monterar ett kök. Dessutom är det ett måste med våtrumsbehörighet för att man ska undvika kostsamma vatten- och fuktskador. Vi rekommenderar att du anlitar oss för din köksmontering, hos oss hittar du alla de kompetenser som behövs för att ett kök ska bli korrekt monterat.

Komplett köksmontering av högsta kvalitet